
Berichten Martinuskerk
Voor alle data 2025: zie onder Agenda.
Kopij DKR 6
Kerkdiensten Zie de diensten in de regio
Palmpasen Op zondag 15 april is er weer dienst in Rijswijk. De kinderen komen aan het einde van de dienst binnen met hun palmpaasstokken. Er is die zondag ook breng en haaldienst in Vrijthof.
We leven mee We denken aan hen die belangrijke onderzoeken ondergaan en wachten op de uitslagen.
Herdenking bombardement De Roodvoet Op maandag 31 maart is het 80 jaar geleden dat het bombardement plaats vond op de steenfabriek De Roodvoet aan de Rijnbandijk. Om 18.15 uur begint de herdenking bij de schoorsteen op het terrein van de oude steenfabriek. Burgemeester Ostendorp zal spreken en de namen van alle slachtoffers zullen worden genoemd. Na afloop is er in een loods koffie/thee en gelegenheid om elkaar te ontmoeten.
Tenslotte Op de tentoonstelling in Kleef van een overzicht van alle werken van Ewald Mataré (de Duitse Picasso) te zien. Mataré is bekend van zijn beeldhouwwerk, maar halverwege de tentoonstelling stond ik ineens oog in oog met een metershoge afbeelding van de ramen die Mataré had gemaakt voor de gedenkplaats van gevallen soldaten in Finland, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werk heet ‘Vlam van het leven’. Mataré had bewust gebruik gemaakt van de lichtsymboliek, zoals ook gebruikelijk in kerken. De glas in loodramen beelden zowel kaarsen als vlammen uit. In de vlammen zie je de kleuren rood en grijs, de kleuren van de dood. In het raam vind je ook de kleuren groen en blauw, de kleuren van het leven. De ene kaars gaat omhoog, de andere omlaag, als symbool van leven en dood. Het ene raam is ook lichter dan het andere. De zon door deze ramen viel in vlammen op de lange gedenkplaten met de namen van alle gevallenen. Die vlammen op die plaats. Ik was er even stil van. Ik ben er nog steeds stil van en dat is misschien maar goed ook. Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden.

Met hartelijke groet,
Gea van der Velde
0345-558620/06-25281918
Extra’s
Uit het kerkblad Meditatie januari 2025

‘De vioolspeler’ van Marc Chagall, Frans kunstschilder van Joods-Russische afkomst
Stedelijk Museum Amsterdam (1912-1913)
‘Het woord dat u ten leven riep
is niet te hoog, is niet te diep
voor mensen die ’t zo traag beamen.’
Vlak vóór u
Het verhaal gaat dat de bekende Israëlische violist Jitzchak Perlman (*1945) een concert speelde met één snaar minder op zijn viool. Bij het stemmen, vlak voor het concert, brak duidelijk hoorbaar één van de snaren. Iedereen dacht dat Perlman een andere snaar zou laten halen, maar in plaats daarvan gaf hij de dirigent het teken om te beginnen en vervolgens speelde hij het hele concert met drie snaren. Na afloop werd er lang en luid geapplaudisseerd. Op de vraag waarom Perlman het concert had gespeeld met een gebroken snaar, was zijn antwoord: ‘Het is onze opdracht om muziek te maken met wat overgebleven is.
Perlman draagt sinds zijn jeugd de gevolgen van polio en maakt gebruik van verschillende hulpmiddelen om zich te verplaatsen. De concertgangers begrepen dan ook meteen dat zijn woorden over meer gingen dan een gebroken vioolsnaar.
Ik vond dit verhaal in het boek van de voormalige opperrabbijn van Groot- Brittannië Jonathan Sacks. Het boek draagt de titel ‘Een gebroken wereld heel maken’. In dit boek gaat het over de opdracht van godsdiensten om een positieve bijdrage te leveren in deze wereld en niet bij te dragen aan verdeeldheid en fanatisme. Het lied van Jan Wit dat begint met ‘Het woord dat u ten leven riep’ (Lied 316) schoot me hierbij te binnen. Het is een lied bij Deuteronomium 30, 11-16. Mozes zegt daar dat de geboden ten leven niet te zwaar zijn, maar binnen het bereik liggen van het volk. De geboden zijn heel dichtbij u, zegt hij, u kunt ze u eigen maken, u kunt ze volbrengen. Met andere woorden, er worden geen bovenmenselijke zaken van ons gevraagd, want de geboden zijn toegesneden op onze mogelijkheden. God heeft van te voren rekening gehouden met onze menselijke beperkingen. Het lied van Jan Wit eindigt met de woorden ‘Vlak vóór u ligt de weg ten leven.’ Dat klinkt op het eerste gehoor heel parmantig, maar dit zijn geen zelfgenoegzame woorden. Ze geven uitdrukking aan deze liefdevolle omgang van God met mensen.
Iedereen in die concertzaal wist dat Jitzchak Perlman meer dan een gebroken vioolsnaar bedoelde. Het ging over alles wat gebroken is in het leven, maar vooral over de verrassende ontdekking dat onze beperkingen geen obstakels zijn. God vraagt niet het onmogelijke van ons, maar houdt rekening met wat we kunnen. Het is deze bescherming van onze menselijkheid die een grote rol speelt in het boek van Sacks en me ook opviel in het lied van Jan Wit. Het lied behoedt ons voor hoogmoed en voegt ons liefdevol in de weg ten leven.
Uit het kerkblad van september 2023

Een link naar het verhaal van pelgrim Gilles en zijn route van ‘Chemin de Martin’, o.a. door Rijswijk Gld.
Link krantenartikel: https://www.bd.nl/bommelerwaard/pelgrim-gilles-volgt-het-spoor-van-sint-maarten~a76a18b9/
Link Myatlas (alle foto’s vanaf Tours naar Utrecht): https://www.myatlas.com/Gilou/de-tours-a-utrecht-sur-le-chemin-de-saint-martin